Gränsnitt och interaktionsdesign.

Utmaning

Detta var en individuel skoluppgift i kursen Gränssnittsdesing i samarbetan med företaget Hi-Story.

Ifrån kartvyn öppnar användare punkter för att läsa text, lyssna på ljud och/eller se filmer/bilder. Punkten öppnas genom att användaren klickar på kartikonen och sen på texten i nedre delen på skärmen, alternativt två gånger på kartikonen.Feedback från användare visade att vissa användare inte förstod att de behövde klicka på kartikonerna för att ta sig vidare till guiden. Mitt uppdrag var att ändra designen för att förtydliga öppnings interaktionen.


Mina lösningsförslag

elderly couple

Persona


Enligt Hi-Story och deras tidigare research är den genomsnittliga användaren i medelåldern eller äldre. Feedback från användare har dessutom visat att vissa användare inte förstår att de ska klicka på kartikonerna för att ta sig vidare till guiden.


mockup showing three before screens

Research


Jag har gjort 5 intervjuer med äldre människor för att förstå hur de brukar navigera och använda appar. Jag fick veta att de vanligtvis brukar klicka lite överalt för att se vad som är klickbart och se vad som kommer hända. Baserat på min research samt all information som vi fått från företaget tog jag fram prototyper som sedan testades med samma personer som jag hade intervjuerna med.

mockup showing three after screens

Förslag


  1. Först och främst lagt jag till texten som ber användaren att klicka på en ikon för att veta mer.
  2. När man klickar på kartikonen visas texten i nedre delen på skärmen. Denna textbox gjorde jag större och mer prominent genom att lägga till en bild och en pil som gör det tydligare att man borde tas någonstans vidare.
  3. Det kan vara problematiskt att se hur många gravar/objekt gömdes bakom ikonerna när kartan är stor. Detta löste jag genom att komplettera dessa med små ikoner med siffror som visar att det finns fler objekt att se. Siffrorna ändras givetvis när man zoomar in. Därtill börjar objektnamn synas på kartan när den är inzoomad.
  4. Zooma in/ut ikonerna gjorde jag synliga i kartan för tillgänglighetsskul för att möjliggöra enhandsnavigering och en satellitvy ikon för att den vanligtvis ligger i kartan och inte i menyn.
  5. Alla objektnamn placerade jag däremot i menyn. Detta gjordes med tanke på dem som endast vill besöka särskilda platser och vill direkt hitta dem i kartan. Alla besöksmål kan på ett enkelt sätt länkas till kartan. Längst ner hittar man en knap som kan ta en tillbaka till appens startsida.


Other cases

All content and design © 2021 by Katrin Botina